Jukka Westermarck Tiede edellä

Mihin syöpätutkimus tarvitsee rahojasi ?

  • Mihin syöpätutkimus tarvitsee rahojasi ?

Syöpä on pirullinen tauti. Sen kasvu perustuu yksittäisten syöpäsolujen kykyyn jakautua ja levitä ilman, että ne välittävät tuon taivaallista normaalien solujen käytössäännöistä. Erityisen kurjaksi syöpäsolujen käytös muuttuu silloin, kun ne oppivat torjumaan syöpälääkkeiden tappavat vaikutukset.

 

Kaikki syöpäsolujen käytöspiirteet perustuvat siihen, että solujen toimintaa säätelevät mekanismit ovat menneet sekaisin soluissa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Näiden muutosten yksityiskohtainen ymmärtäminen onkin perusta syövän hoidon ja diagnostiikan kehittymiselle.

 

Lähes kaikki viimeaikaiset syövän hoidon edistysaskeleet perustuvat syöpäsolujen ja muiden syövässä vaikuttavien solutyyppien toiminnan ymmärtämiseen. Se vaatii monialaista yhteistyötä syöpätutkimusta tekevien biokemistien, geneetikkojen ja muiden eri alojen tutkijoiden kanssa. Tiedon soveltaminen kliiniseen käyttöön vaatii lisäksi saumatonta yhteistyötä kliinistä syöpätutkimusta tekevien lääkärien ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

 

Varojen puute estää edistysaskeleet

 

Valitettavasti tämä kaikki maksaa. Yliopistot tarjoavat tutkimukselle niiden tarvitsemat rakenteet, mutta tutkimuskuluihin niiden budjeteista käytetään mitättömän pieni osa. Suurin osa tutkimuksen kuluista katetaan kovasti kilpailluilla Suomen Akatemian tutkimusmäärärahoilla sekä säätiöiden, kuten Syöpäsäätiön, apurahoilla.

 

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen määrärahat ovat jämähtäneet vuoden 2005 tasolle. Hallituksen kieltäydyttyä korottamasta akatemian rahoitusta on tosiasia, että samaan aikaan kohonneet tutkimuskulut ovat alkaneet merkittävästi heikentää mahdollisuuksiamme tehdä korkeatasoista syöpätutkimusta.

 

Jos emme halua tinkiä tutkimuksen tasosta ja haluamme tuottaa tietoa, joka oikeasti edistää syövän syntymekanismien ymmärrystä ja sitä kautta luo pohjaa uusille lääkehoidoille, on rahoituksen pysyttävä mukana kehityksessä. Mutta kun suomalaisilla tutkimusryhmillä on käytettävissään merkittävästi vähemmän rahoitusta tutkimusmateriaalien ja nykyaikaisten tutkimuspalveluiden hankkimiseen kuin kilpailijoilla, mahdollisuudet menestyä kilpailussa ovat perin huonot. Samalla tavalla kuin ruokaakaan ei voi tehdä ilman raaka-aineita, ei laboratoriokokeitakaan voi tehdä ostamatta jatkuvasti tutkimukseen tarvittavia materiaaleja. Raha siis ratkaisee.

Lahjoitus luo uskoa

Syöpäsäätiön jakamat tutkimusapurahat menevät suoraan tutkimuksen kuluihin. Onkin erityisen hyvä tunne työskennellä rahoituksella, jonka tietää tulevan suoraan lahjoittajilta, jotka uskovat, että voimme yhdessä muuttaa syövän hoitomahdollisuuksia. 

Pienikin Syöpäsäätiön myöntämä projektirahoitus voi olla alku menestystarinalle. Oman työryhmäni alkuperäislöydökset, jotka osaltaan on tehty juuri Syöpäsäätiön rahoituksen turvin, ovat johtaneet siihen, että etsimme tällä hetkellä uutta lääkemolekyyliä syövän hoitoon yhteistyössä lääkeyrityksen kanssa.

Unelmani on, että tämä tarina päättyy siihen, että yhtenä päivänä myös suomalainen syöpäpotilas hyötyy tästä toivottavasti löytyvästä uudesta lääkkeestä. Te lukijat voitte vaikuttaa tällaisten unelmien toteutumiseen lahjoittamalla, mutta myös levittämällä ymmärrystä siitä, miten tärkeää työtä Syöpäsäätiöt tekevät korkeatasoisen suomalaisen syöpätutkimuksen mahdollistajina.

 

Kirjoitus löytyy myös vieraskynä kirjoituksenani Patarumpu sivuilta: https://patarumpu.fi/2016/09/22/vieraskyna-tuloksellista-syopatutkimusta-ei-tehda-ilman-rahaa/

Rinnakkaisjulkaisuun on S-ryhmän lupa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Luin taannoin mielenkiintoisen artikkelin syövästä aineenvaihdunnallisena sairautena: Cancer as a Metabolic Disease — A New Look at an Old Foe

Pekka Pylkkönen

Teette upeaa työtä. Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen kokee työnne sen verran arvokkaaksi että voi luopua vailla yhdestä kossupullosta kuukaudessa ja tukea suomalaista tutkimusta.

..sillä olisi varmaan jo ihan tilastollisesti merkitsevä vaikutus myös syöpien esiintymiseen..

Käyttäjän JukkaWestermarck kuva
Jukka Westermarck

Kiitos. Olen samaa mieltä että tuon verran vähemmän alkoholia vähentäisi syöpien esiintymistä...... Eiku ihan oikeasti näin juuri, pienistä puroista on suuri apu. Itseasiassa, Syöpäjärjestöt ovat pystyneet merkittävästi lisäämään varojenhankintaa viime vuosina mikä on hienoa. Kaukan ollaan vielä isoveljien Ruotsin ja UK:n tasosta, mutta suunta oikea.

Pekka Pylkkönen

Tässä oli juuri puhetta boorineutronikaappaushoidosta joka kuoli kun Otaniemen pikkureaktori jouduttiin sulkemaan maksajien puutteen vuoksi. Vähän sääli, sillä olisi saatu sivussa myös radionuklideja tutkimuskäyttöön ja reaktorin käytön opetusta. Kohta saadaan sitten tilalle jenkkikiihdytin joka aiheuttanee huomattavasti suuremmat kustannukset.

Vanhat patut sanoivat että moni toivottomana pidetty potilas sai sillä reaktorilla vuosia lisää elinaikaa.

Toimituksen poiminnat